La mongeta del ganxet

La mongeta del ganxet és una mongeta blanca molt fina al paladar, genuïna de la comarca del Maresme i també pròpia del Vallès Oriental i Occidental. Es desconeix el seu origen i fins fa pocs anys era un producte més de la pagesia, només es cultivava per a consum propi. Actualment les mongetes del ganxet han augmentat la seva producció gràcies al prestigi que han obtingut en els últims anys.
El nom de la mongeta del ganxet és degut a la seva forma de ganxo. Una vegada a la boca la mongeta es poc granulosa amb un gust suau i consistent. Molt agradable al pal·ladar.

Dues receptes exquisites amb mongetes del ganxet

Història

L’origen de les mongeta del ganxet, com el de la mongeta en general, és encara incert per als estudiosos de la matèria. La introducció de la varietat del ganxet a Catalunya, és desconeguda, tot i que alguns estudis apunten que durant els segles XVIII i XIX, a la zona de Tarragona, s’introdueix aquesta varietat com a resultat de l’intercanvi comercial amb l’Amèrica Central i l’Amèrica del Sud i es difosa a partir del litoral del Maresme. Altres autors, però, sostenen la hipotesi que hi ha evidències com la distribució geogràfica actual del cultiu, el seu origen històric en el patrimoni gènic mesoamericà i la variabilitat genètica que presenten les seves poblacions, que fan raonable pensar que la mongeta del ganxet arriba a Catalunya a través d’algun port del Maresme, els quals als segles XVIII i XIX són un punt d’intercanvi comercial amb Amèrica Central i les Antilles i d’aquí s’expandeix a les comarques limítrofes que conformen l’actual Denominació d’Origen Protegida.

Aquesta varietat de mongeta, apareix citada en la literatura per primera vegada a finals del segle XIX, on es parla d’aquest llegum cultivada a Castellar del Vallès amb el nom de filaire, el sinònim antic de ganxet.
Molt arrelada a les comarques del Vallès, en els seus inicis la mongeta del ganxet es consumida exclusivament com a menjar de pagès, sovint com a guarnició de la botifarra o la col. D’ençà que la seva producció es estimulada, en ser objecte de diferents estudis i projectes de millora, s’evoluciona el seu potencial culinari de manera que esdevé un acompanyant magnífic per a diversos aliments.

Denominació d’origen

La zona geogràfica d’elaboració i envasament coincideix amb la zona de producció de manera que es garanteix la qualitat pròpia. La varietat Ganxet és autòctona de la zona geogràfica delimitada per la decret del conseller d’Agricultura AAR/90/2010, de 26 de gener que limita la zona a protegir. És per aquest motiu que aquesta varietat no es cultiva comercialment fora d’aquesta zona. Les plantacions de mongeta del ganxet són al Vallès Oriental (54% del total), el Maresme (24%), el Vallès Occidental (13%) i la Selva (9%).